112 เท่าที่เล่าได้ เล่น Quizรู้จักราษฎรเข้าใจ112
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame

ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม

การได้ปล่อยใจไปกับตัวละคร บทพูด เสียงดนตรี คือสิ่งที่ทั้งคุณและเขาหลงใหล ไม่ว่าจะเป็นการร้อง การเต้น การแสดง ล้วนแล้วแต่เป็นกิจกรรมทำให้คุณรู้สึกมีชีวิต ห้องซ้อมหรือเวทีก็เป็นหนึ่งในพื้นที่ที่ทำให้คุณสบายใจมากเป็นอันดับต้น ๆ คุณอาจมีตัวละครบางตัวที่ชื่นชอบมากเป็นพิเศษจนรู้สึกถึงพลังในตัวเองเวลาที่ได้แสดงเป็นตัวละครนั้น และคุณมักเป็นคนที่สร้างรอยยิ้มให้กับผู้ชมได้ทุกครั้งที่ปรากฏตัว แบงค์เองก็คงเป็นแบบนั้นได้เช่นกัน ถ้าวันหนึ่งเขาไม่ได้ถูกเรียกว่า ‘นักโทษคดี 112’

แชร์

เฮาเป็นคนสกลนคร แต่เป็นเด็กน้อยเคยเห็นซากสถานีตำรวจเลยถามแม่ใหญ่ (ยาย) ว่ามันเป็นอิหยังคือถืกเผาเหลือแต่ซาก เลยได้ฮู้เรื่อง พคท. (พรรคคอมมิวนิสต์แห่งประเทศไทย) ได้ฮู้ว่าบ้านเฮาเคยเป็นพื้นที่สีแดง เฮ็ดให้เฮาสนใจเรื่องการเมือง เลยซอก (หา) หนังสือมาอ่าน เว้าง่าย ๆ ว่าเฮาตาสว่างตั้งแต่ผู้อื่นยังบ่ทันตาสว่าง

พอแต่จบมัธยม เฮาก็มาเฮียนศิลปะการแสดงอยู่มหาลัยขอนแก่น แม่นว่าเฮาสิตาสว่างตั้งแต่น้อย แต่เฮาก็บ่ได้หายใจเข้าหายใจออกเป็นการเมือง

เฮาก็สนใจเรื่องอื่น ๆ อย่างเรื่องดนตรี เฮาก็ยังมักม่วน เล่นโปงลาง เล่นเครื่องดนตรีอีสาน แต่งเพลงหมอลำเกี้ยวผู้สาว กินเหล้าเหมือนวัยรุ่นไทบ้านปกติทั่วไป

ลำหมู่กะได้ ลำกลอนกะได้ เป่าแคนกะได้ อิหยังเขากะได้ บุคคลคนนี้เป็นคนหัวดี

เขาเรียนทุกวิชาบ่เคยออก แต่ว่าวิชาได๋บ่มักอาจารย์ สิมาปรึกษาแม่ แม่ก็บอกว่า อยู่แค่สี่ปี อย่าไปซังครู ลูกต้องเข้า เราเรียนเราได้ ไม่ใช่เขาได้ จะสอนเขาแบบนี้ ประคองเขาไปเรื่อย ๆ เหมือนดูแลลูกนี่แหละ

หมอลำอุดมศิลป์ ครูสอนหมอลำ

หมอลำมันมีการต่อสู้อยู่ในนั้น มันเป็นการยืนยันศาสตร์เจ้าของ ยืนยันในความเป็นมนุษย์ของตัวเอง นี่คือจิตวิญญาณของหมอลำ นี่คือโซล (soul) เราเลยมอบกายถวายชีวิตให้กับการแสดงตรงนี้มากที่สุดเลย

ละครที่ประกายไฟชวนเฮาไปเล่นคือเรื่องเจ้าสาวหมาป่า ได้บทเป็นปุโรหิตเจ้าเล่ห์ที่เป็นตัวโกงในเรื่อง ส่วนตัวเฮาชอบเล่นเป็นตัวโกงนะ เพราะฮู้สึกว่าได้ใช้พลังในการแสดง

ตอนที่เห็นบทเฮาก็เฉย ๆ บ่ได้คึดหยังหลาย พอถึงวันงานกะมีคนเสื้อแดงมาเบิ่งละครหลายคำ เล่นไปหมู่เพิ่นก็ แซ่ว! แซ่ว! หัวเราะกันใหญ่เหมือนว่าเบิ่งละครแล้วม่วนอีหลี ละครเลิกเฮาก็กลับขอนแก่น บ่ได้คึดหยัง

14 สิงหาคม 2557

ช่วงเช้า มีทหารโทรมาหาแบงค์ นัดให้ไปพบที่ร้านอาหารแห่งหนึ่ง ในจังหวัดขอนแก่น เพื่อเซ็น MOU ยุติการเคลื่อนไหวทางการเมือง เมื่อไปถึงปรากฎว่ามีเจ้าหน้าที่ตำรวจรออยู่ และแสดงหมายจับ แบงค์ถูกนำตัวมายังสน.ชนะสงครามในวันเดียวกัน

ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม

พอไปถึงที่นัด ทั้งทหาร ทั้งคณบดี บ่คึดบ่ฝันว่าเฮาสิพาหมู่อาจารย์ในคณะไปด้วย แล้วพวกนอกเครื่องแบบก็มารุมเฮา มีเจ้าหน้าที่คนหนึ่งหมายจับมาให้ดูแล้วถามเฮาว่า "ใช่มึงมั้ย" รูปบนหมายจับก็เป็นรูปเฮา ตอนแสดงหมอลำ กะเลยตอบว่า "แม่น" ก็เอากุญแจมือมาล็อคเลย

ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame
ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม
frame

สองปีกว่าในคุกมันก็นานอยู่ ชีวิตในนั้นมันก็บ่มีหยังเฮ็ดนัก เดี๋ยวกะกินเดี๋ยวกะนอน เฮากะมีเวลาคึดอยู่กะตัวเอง ที่สุดเฮาก็ตกผลึกว่า เอ้อ! มันเป็นจั้งซี่นี่เอง เฮาเฮ็ดมาถูกทาง เฮาต่อสู้มาถูกทางแล้ว มันถึงเอาเฮามาไว้ที่นี่

เฮายิ่งหนักแน่นกับความคิดว่าเชื่อตัวเองเกี่ยวกับผู้มีอำนาจ เกี่ยวกับระบบสังคมที่เป็นอยู่ ตลอดสองปีเฮากะบอกตัวเองให้รักษาชีวิต รักษาลมหายใจเพื่อคอยดูความฉิบหายของหมู่นั้น

เฮามีเวลาว่างหลาย เฮากะยังมีจิตวิญญาณเหลือ ก็เพราะตรงนี้นี่แหละ มึงทำร้ายกูบ่ได้เลย คือการได้เขียนการได้คิด

การได้คึดได้อ่าน รู้สึกว่ากูสะใจ ที่มึงทำร้ายกูอันนี้บ่ได้เลย มึงเอากูเข้าไปในคุกได้ แต่มึงบ่สามารถที่เอางานศิลปะกู งานการแสดงดูเข้าไปติดคุกนำได้

หลังออกมา เฮากะตั้งคำถามตัวเองว่าสิเฮ็ดหยังต่อ ทีแรกเฮาก็ว่าสิไม่เป็นมันละหมอลำ อยู่ในคุกมาสองปีสามปีคนที่เคยจ้างเขาคงไม่จ้างแล้ว

พอกลับขอนแก่น ครูหมอลำก็เว้าให้เฮาคึดได้ บอกว่าให้กลับมาเป็นหมอลำต่อ เสียดายวิชาที่ได้เฮียนลำจนลำได้ เฮาก็เลยตัดสินใจกลับมาเป็นหมอลำอยู่ขอนแก่นต่อไป

ถ้าถามว่าเรือนจำพรากอีหยังไป เฮาก็ว่าความมั่นใจ ตอนออกมาใหม่ ๆ เฮาก็หวาดระแวง ย่านหมู่ชัง ย่านหมู่ขี้เดียด กลัวหมู่สิว่าบักนี่มามันสิมาสร้างปัญหาให้กูบ่ ลากกูเข้าไปคุกตะรางด้วยบ่ เฮาก็ย่านหมู่คิดจังซี่ ความมั่นใจเฮาเบิ่ดไป

ที่สุดเวลามันก็ช่วยเยียวยา ตอนนี้เฮาว่าเฮากลับมาเป็นเหมือนเดิมแล้ว แต่กว่าสิมาถึงวันนี้เฮาต้องไปปรึกษาหมอ (จิตแพทย์) หลายมื้ออยู่

ท่งกุลาลุกไหม้ (El Llano en Ilamas) รวมเรื่องสั้นโดย ฆวาน รุลโฟ (Juan Rulfo) แปลจากภาษาสเปนเป็นภาษาอีสาน โดย พีระ ส่องคืนอธรรม บรรณาธิการคำอีสาน ปติวัฒน์ สาหร่ายแย้ม

ผมเป็นคนร้อยเรียง เอามาจับ ร้อยเรียงว่าประโยคมันสิว่าจั๋งได๋ดี สิพรรณาจังได๋ดี๋ คือมีการผสมผสานทุกอย่างในอันนี้ ซุมื้อนี่ภาษาอีสานมันกะบ่อแม่นว่าเว้าลาวล้วน ๆ อย่างผมนี่ก็เว้าลาวตกไทย ผสมผสานเข้ามา ก็เลยว่าอันนี้เป็นภาษา อีสานใหม่

ประมวลกฎหมายอาญา มาตรา 112
เปลี่ยนชีวิตใครหลายคนไปตลอดกาล

จากคนธรรมดาที่มีความเชื่อ ความฝัน เป็นคนสำคัญของครอบครัวและเพื่อนพ้อง คนธรรมดาที่ชีวิตมีทั้งรอยยิ้มและรอยน้ำตา คนธรรมดาที่ตกเป็นจำเลยทางความคิดของสังคมไทย

แชร์